postvirtual

Water en Vuur

In Sol on 28 juni 2011 at 00:44

Lieve mensen,

Er zijn straatgevechten uitgebroken in Madrid. Gisteren was ik getuige van stadsguerilla in de steegjes van Lavapiès. Er werden pistolen, geweren en granaten gebruikt. De munitie was water.

Vandaag hebben de gevechten Puerta del Sol bereikt. Tegen de avond kwamen twee groepen gewapende rebellen het plein op met winkelwagens vol watergranaten. Als gevolg van het daaruit voortvloeiende bombardement raakten tientallen mensen doorweekt.

De zomer is begonnen, in Madrid ook. Tijdens de Nacht van Sint Johannes loopt dat in Spanje traditioneel uit op feestelijke ongeregeldheden. Mensen komen samen, op de stranden, in de bossen en in de parken. Ze nemen bier mee en calimocho, de typisch Spaanse mix van Coca Cola en goedkope rode wijn. Om middernacht steken ze vuren aan, ze pakken hun trommels en hun gitaren, en ze beginnen te dansen. Het is zwaar tribalistisch. Ik vind het geweldig. Een grote kloosterachtige ruïne werpt zijn schaduw over het park. Aan alle kanten branden vuren en zweeft de dikke geur van hout en hash over het gras. Mensen dansen. Sommigen nemen een aanloop en springen door de vlammen, hand in hand.

Een belangrijk onderdeel van de Midzomernachttraditie is dat je op een stuk papier alle slechte dingen opschrijft die je het afgelopen jaar zijn overkomen. Dat gooi je vervolgens in het vuur. Op een ander stuk papier schrijf je de goede dingen waarvan je zou willen dat ze het komend jaar gebeuren, en dat steek je bij je.

Ik heb een paar persoonlijke dingen verbrand, en genoeglijk toegekeken hoe de rook en de as werden meegevoerd door de wind. Het andere papiertje heb ik veilig opgeborgen. Je mag het aan niemand laten zien, want dan komt het niet uit. Maar dat maakt geen verschil. Ik weet zeker dat de meeste mensen voor volgend jaar dezelfde hoop en dezelfde verwachting delen. Niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen.

Oscar

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: