postvirtual

Mediageweld

In Sol on 16 juni 2011 at 16:17

Beste mensen,

De beweging staat ineens weer prominent op alle voorpagina’s. De reden: in Barcelona zou een deel van de demonstranten zich te buiten zijn gegaan aan gewelddadigheden. Ik schrok me rot. Dat is niet de bedoeling! Ik ben gelijk op zoek gegaan naar cijfers over doden en gewonden, maar ik ben ze nergens tegengekomen. Dus zo gewelddadig kon het niet zijn.

Wat is er gebeurd? In Barcelona hebben onze kameraden sinds twee dagen het Catalaanse parlement omsingeld. Ze willen voorkomen dat de hoge heren bij elkaar komen om bezuinigingen op onderwijs en gezondheidszorg door te voeren. De parlementariërs die zich onder escorte een weg door de menigte baanden hebben het zwaar te verduren gekregen. Ze zijn beledigd en bekogeld. Het was zo erg dat een groot deel van de afgevaardigden uiteindelijk per helicopter naar het parlement gebracht moest worden.

Laat het duidelijk zijn dat ik, samen met het overgrote deel van onze beweging, elke vorm van geweld afkeur, zij het fysiek of verbaal. Het is een teken van zwakte. En het geeft munitie aan de media, munitie waar ze al die tijd op gewacht hebben. En waar ze nu maximaal gebruik van zullen maken.

Dat is ook logisch. De ouderwetse media, kranten en televisie, zijn op enkele kleine uitzonderingen na een integraal deel van het politiek-economische systeem. Kranten en televisiestations zijn bedrijven. Vaak zijn ze het bezit van grote investeringsmaatschappijen die als enige doel hebben om winst te maken. Ze zijn er niet zozeer op gericht om mensen te informeren, als wel om ze te vermaken. En geweld, hoe cynisch het ook klinkt, heeft een hele hoge amusementswaarde. De mensen kikken erop. En als het nieuws gebruikt kan worden om onze beweging te delegitimiseren, des te beter.

Onze maatschappij is gebaseerd op marketing. Marketing van producten, marketing van politici, marketing van nieuws. De schappen liggen vol, de kranten staan bol, en als je op de kieslijsten kijkt lijkt het waarachtig of je een echte keuze hebt. Maar wat mensen zich vaak niet realiseren is dat er altijd iemand is die bepaalt welke producten er in de winkels liggen en welke niet, welke poltici er op de lijsten staan en welke niet, wat er in de krant staat, en wat niet. Er bestaan honderden soorten appels, beste mensen, maar als je naar de winkel gaat dan vind je er maar vier.

Op de voorpagina’s wordt er vandaag dus gesproken over geweld. Zonder cijfers. Om de echte cijfers over geweld te vinden moet je afdalen naar de pagina’s over Madrid, naar het verslag over de huisuitzetting die we gisteren met succes hebben voorkomen. Dit jaar zijn er meer dan 15.000 mensen op straat gezet. Kameraden, dat is geweld. De familie die gisteren haar huis uit gezet had moeten worden betaalde ruim 250.000 euro voor een klein appartementje in een buitenwijk van Madrid. Dat is ook geweld. Zeker als je je beseft dat ze na hun huisuitzetting nog steeds een schuld van twee ton zullen hebben en de bank het huis voor de helft van de prijs op de veiling heeft aangeboden.

De verouderde media zijn erin geslaagd om ons te doen geloven dat de banken gered moeten worden. Ze hebben ons doen geloven dat we niet zonder kunnen. Ze hebben ons bang gemaakt met spookbeelden van een economische apocalyps als we falende financiële instellingen niet met publiek geld zouden redden. Maar waar komt dat geld vandaan? Hoe komt het toch dat er altijd en overal bezuinigd moet worden, maar dat er wel ineens een paar honderd miljard uit een hoge hoed getoverd kan worden om een stelletje criminele bankiers mee uit de brand te helpen? Ik weet het niet. Maar als je de kranten leest lijkt het de normaalste zaak van de wereld te zijn.

De mensen in Barcelona zijn boos omdat er bezuinigd wordt. Lonen, pensioenen, uitkeringen, sociale voorzieningen. Overal wordt op gekort, opdat de schuldigen van de crisis met goedkeuring van alle politieke partijen rustig verder kunnen gaan met hun smerige spelletjes. Geen wonder dat de mensen boos zijn.

Wat ik me nu afvraag is dit: als er zomaar een half biljoen euro opgehoest kan worden voor een handjevol bankiers, waarom zou datzelfde bedrag dan niet gebruikt kunnen worden om 1. iedereen gratis topniveau onderwijs te garanderen. 2. iedereen gratis topklasse gezondheidszorg te garanderen 3. iedereen gratis topklasse openbaar vervoer te garanderen 4. iedereen een dak boven zijn hoofd te garanderen en 5. de honger de wereld uit te helpen?

De ouderwetse media hebben het te druk met het opblazen van luchtbalonnen om zich met dit soort simpele vragen bezig houden. Daarom vraag ik het aan jullie, mijn trouwe lezers. Wie het weet, die zegge het!

Groeten,
Oscar

 

P.S. Ik heb sinds gisteren een blog in het Engels opgezet. So tell your comrades abroad! http://www.spanishrevolution11.wordpress.com

P.P.S. Er is een prachtige documentaire uitgekomen getiteld ‘Acampadasol – Geschiedenis van een stad’ http://especiales.lainformacion.com/espana/documental15m/

Advertenties
  1. Oscar, héél, héél erg bedankt voor je blog en al je berichten. Ze zijn ‘food for the soul’. Ik stuur je Engelstalige link door aan mijn vrienden op Facebook, velen zitten echt te wachten op dit soort nieuws, rechtstreeks van waar het gebeurt, en niet verdraaid, of verwaterd of … door de ‘normale’ media. Van andere vrienden van mij, die in Griekenland wonen, en erbij waren gisteren in Athene: http://axladitsa.ning.com/profiles/blog/show?id=2794562%3ABlogPost%3A15347&xgs=1&xg_source=msg_share_post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: