postvirtual

Over geld, god en goede wil

In Sol on 14 juni 2011 at 15:17

Beste mensen,

Een paar dagen van rust is een goede gelegenheid om terug te denken aan alle mooie discussies die we gevoerd hebben op Puerta del Sol. Want dat is ook een kenmerk van de beweging. Mensen praten hier niet meer over de mooiste kleur lippenstift, of de nieuwste application voor je iPad, of de eendagsvliegjes van MTV. Nee, mensen praten over dingen die er echt toe doen.

Met Ronaldo hadden we het over de ‘economie’. Over de paradox van dat woord bijvoorbeeld. Het betekent namelijk letterlijk ‘zuinigheid’. Maar de gangbare ideologie van deze tijd is het exacte tegenovergestelde ervan. Consumptie en verspilling.

In Holland schijnt er heel veel geluld te worden over leningen aan Griekenland. Het gaat alleen maar over geld. Dus laat ik het voor de verandering zelf ook eens over geld hebben.

Hoe is het toch mogelijk, vroeg ik me af, met alle rijkdom en welvaart die er op de wereld geproduceerd wordt, dat alle landen, rijk en arm (met uitzondering van China wellicht), gebukt gaan onder schulden?

Dat is ook helemaal niet mogelijk. Al die schulden, de hele crisis, is één enorme zwendel.

De reden dat alle landen schulden hebben komt door het fenomeen rente. Het klassieke economische model is gebaseerd op goud. Want goud is schaars, en daarom heeft het waarde. Vroeger brachten mensen hun goud naar de bank. Daar was het veilig. De bankier gaf die mensen een ontvangstbewijs. Deze ontvangstbewijsjes zouden later bankbiljetten worden. Ze kregen de waarde van het goud dat ze vertegenwoordigden.

Tot zover is alles nog okee. De scheefgroei begon pas toen de bankiers zich realiseerden dat mensen hun goud helemaal niet meer op kwamen halen. Ze hadden genoeg aan de biljetten. Wat deden ze: ze gingen meer biljetten uitgeven dan ze aan goud in de kluis hadden liggen. Over deze biljetten werd vervolgens rente gevraagd. Als de bank bijvoorbeeld honderd biljetten uitleende, dan wilden ze er een jaar later honderdtien biljetten voor terughebben. Maar die tien extra biljetten bestonden helemaal niet, omdat ze nooit door de bank in omloop waren gebracht! Er zijn dus altijd meer schulden dan er geld is om die schulden terug te betalen. Vandaar dat alle landen (behalve China) altijd schulden hebben en zullen houden. ‘Bankroet is deel van het systeem.’

Maar het wordt nog veel gekker. Want terwijl de hoeveelheid papiergeld veel groter is dan de hoeveelheid goud waar het aanvankelijk op gebaseerd was, is de hoeveelheid elektronisch geld nog veel groter dan het totaal aan papiergeld.

Al dat geld wordt uit het niks gecreëerd door de banken. Als je als simpele arbeider dus honderd euro op de bank zet, dan is die bank gerechtigd om die honderd euro tien keer uit te geven. Ze maken dus zomaar negenhonderd euro bij, uit hete lucht. Het is creatieve boekhouding in optima forma, en het is nog legaal ook. En hoewel dit geld puur fictief is, kan het gebruikt worden alsof het echt was. Dus als de bank zijn negenhonderd euro in een andere bank investeert, dan beschouwt die laatste het als ‘echt’ geld, en kan dus op zijn beurt weer vele malen meer geld uitgeven. Etc. etc. De truc is alleen dat iedere keer als er geld wordt uitgeleend, er altijd rente over gerekend wordt. Dus hoeveel geld er ook in omloop is, het is nooit genoeg om alle uitstaande schulden te betalen.

Maar het allermooiste van deze oplichterij is nog wel het goud. Vroeger was het de pilaar van het hele monetaire systeem. Maar op een gegeven heeft men gemerkt dat al dat goud helemaal nergens meer voor nodig was. De gouden standaard heeft men al jaren geleden losgelaten. De kluizen zijn waarschijnlijk leeg. Nadat de steunpilaar verwijderd was bleek dat het hele luchtkasteel uit zichzelf overeind bleef.

Kameraden, de revolutie kan alleen slagen als mensen zich bewust worden van alle leugens die ze gewoontegetrouw als waarheid hebben aangenomen.

Het idee ‘geld’ lijkt in dit opzicht heel erg op het idee ‘god’ in de middeleeuwen.

Bijna iedereen gelooft tegenwoordig in geld. In de middeleeuwen geloofde iedereen in god. Het was niet voor te stellen dat mensen er niet in geloofden. De bankiers waren dan de priesters. Zij gaven ‘god’ uit, en ze konden net zoveel bijdrukken als ze wilden. De grote bedrijven waren dan de edelen. Ze leenden ‘god’ van de priesters en met ‘god’ aan hun kant konden ze de arme boeren uitmelken. Die boeren waren de sjaak. Ze moesten heel de week keihard werken om ’s zondags in de kerk een beetje ‘god’ te krijgen dat net genoeg was om er de week erna weer tegenaan te kunnen.

Vervang god door geld en het principe blijft hetzelfde. Allebei zijn het fictieve concepten die zorgen voor sociale cohesie. Maar god is dood, gelukkig. En geld gaat ook dood, ooit. We zullen met verbazing terugkijken op deze tijd, en we zullen onze maatschappij omschrijven als een ‘monetaire theocratie’.

Puerta del Sol heeft bewezen dat geld niet nodig is. Giften in geld werden ook niet geaccepteerd. Mensen stonden er versteld van. ‘Hoe kan deze maatschappij al die weken bestaan zonder dat er geld in om gaat?’ vroegen bezoekers zich af.

Het antwoord is simpel.

Goodwill.

Goodwill is oneindig veel meer waard dan alle fictieve miljarden waarmee de hoge heren landen als Griekenland willen kopen. Goodwill is het enige waarmee wij, als mensen, onszelf en elkaar kunnen redden.

Het ga jullie goed,
Oscar

Advertenties
  1. Boeiend ! Hopelijk komt er in ons apenlandje ook zo’n beweging op gang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: