postvirtual

Engel van de revolutie

In Sol on 7 juni 2011 at 16:51

Beste mensen,

Voor het eerst in zeventien dagen heb ik vannacht onder een echt dak geslapen. Er is sprake van langzame vooruitgang op dat vlak. Gedurende de eerste week heb ik in de open lucht een slaapplaats gevonden waar het uitkwam. Bij de Oosterfontein, op het plein van de Algemene Vergadering, en vervolgens lekker beschut op het warme metrorooster tussen de Marokkanen. (Daar was ruimte genoeg omdat niemand anders er wilde slapen.) Toen de verloedering er toe begon te slaan en de beschutting het langzaam begon te begeven ben ik naar de crêche verhuisd. En nu deel ik sinds enkele dagen een tent met mijn kameraden van de Internationale Brigade. Allereerst hadden we hem opgeslagen bij de Westerfontein, maar dat staat niet bekend als een goede buurt. Sinds gisteren zijn we verhuisd naar de woonwijk op een hoekje bij Alimentatie III en de tent van Spiritualiteit, een prima plaats voor een gezonde en verlichte nachtrust.

Verlicht misschien, maar daarom niet minder nat. Het is al dagen vochtig. Gisteren werden plensbuien de hele dag afgewisseld door miezerregen en kortstondige opklaringen. Dat kan demoraliserend werken. De elektriciteit wordt afgesloten tijdens de regen, dus ook de communicatie met de wereld komt te vervallen. Je kijkt naar de donkere lucht, je loopt kleumend rond het dorp in je korte broek omdat al je andere kleren inmiddels ondragelijk vuil zijn, je bent moe en je begint te twijfelen aan de revolutie.

Dat zijn gevaarlijke momenten. Twijfel is besmettelijk. En vermoeidheid werkt de twijfel alleen maar in de hand. Het zijn gelukkig ook de momenten waarop er een engel van de revolutie kan verschijnen om je een hart onder de riem te steken. In dit geval is dat een kameraad van Audiovisuales, nombre de batalla ‘Alicia’.

“Kom op!” zegt ze, “we gaan de Algemene Vergadering filmen!”

Het is bijna acht uur en het regent. De dag ervoor is de assemblee al komen te vervallen. Het ziet ernaaruit dat dat nu weer gaat gebeuren. Maar als de Internationale Brigade aankomt is mijn pessimisme op slag verdwenen. Overal staan groepjes mensen onder hun paraplu’s te wachten. Ze willen vergaderen, regen of niet. Er wordt omgeroepen dat de assemblee uitgesteld wordt tot het ophoudt. De mensen blijven gewoon staan. In de tussentijd komt Alicia met een idee. Ze haalt haar camera te voorschijn. “Laten we gaan vragen wat de mensen van de regen vinden.”

Ik kijk haar aan. Meent ze dit serieus? Ik weet het niet, ze huppelt weg, en dan sta ik daar met een paraplu boven haar camera terwijl ze de mensen met een brede lach uitnodigt om zich te laten interviewen. Ze was ons tien stappen vooruit. Het idee blijkt briljant in zijn simpelheid. Na de aanvankelijke verbazing beginnen mensen te lachen en uit te leggen dat ze die regen wel puik vinden. Lekker verfrissend, goed voor het gewas en zo. Ze reageren opgewekt en strijdvaardig. Als ze zich door een paar druppels regen zouden laten weerhouden om bij elkaar te komen, wat is onze democratie dan nog waard?

Een uur lang blijven mensen wachten op het plein. Maar de regen zet door. Uiteindelijk komen ze allemaal in een cirkel bij elkaar voor een Noodassemblee, om te beslissen wanneer de Algemene Vergadering moet worden gehouden. Alle fotografen en alle filmploegen die hier normaal gesproken de assemblee volgen zijn op dat moment al weg. De enige die onophoudelijk staat te filmen is Alicia.

Er wordt overeengekomen dat er vanavond niet verder vergaderd wordt, maar aangezien ook morgen de kans groot is dat het regent moet er een oplossing gezocht worden. Drie keer op rij mag een vergadering niet worden afgelast. Ook omdat er een belangrijke beslissing genomen moet worden. We moeten besluiten of we blijven, en zo ja tot wanneer.

Er wordt geopperd dat we ergens anders bijeenkomen, dat we een overdekte ruimte opzoeken. Het wordt verworpen. Puerta del Sol is de officiële zetel van de Algemene Vergadering. Als we bijeenkomen dan gebeurt dat hier. Er wordt voorgesteld om voor morgen een overdekking te bouwen die het hele volk kan beschermen tegen de regen. “Daar hebben we zelf niet het materieel voor,” antwoordt de afgevaardigde van Infrastructuur, “maar als we nu beginnen met het uitsturen van berichten kunnen we morgen alle benodigde dekzeilen en alle mankracht bij elkaar hebben om het te realiseren…” De Noodassemblee geeft zijn fiat. We gaan het proberen. Als laatste komt er een oud mannetje naar voren. Hij wil wat zeggen, hij krijgt de megafoon, er gaan paraplu’s omhoog om hem te beschutten: “Kameraden!” gorgelt hij, “wat we hier de afgelopen weken met elkaar gerealiseerd hebben is ongekend. Mensen hebben eindelijk de ruimte gevonden om met elkaar te praten. Daar gaan we mee door! En noch deze regen, noch onze lieve heer zal ons daarvan weerhouden!” Gejuich en applaus. Alicia legt het allemaal vast. Ook als de meeste mensen na het verdagen van de noodvergadering vertrokken zijn en alleen de geharde ouwetjes nog overblijven om in de stromende regen te discussiëren over socialisme, communisme en de soevereiniteit van het volk blijft de camera rollen, net zo lang totdat het geheugen vol is.

Alicia is 17 jaar. Ze zit op de middelbare school. Vandaag heeft ze een proefwerk visieve kunst. Ik heb mezelf de autoriteit toegekend om haar vanwege haar inzet, creativiteit en uitzonderlijke verdiensten voor de democratische revolutie bij voorbaat te belonen met een tien, cum laude.

Als we terug zijn bij Communicatie belt ze haar moeder op. “Mamma, mag ik drie wildvreemde jongens mee naar huis nemen?”

Het mocht. Haar moeder is een sympathisant van de beweging. We worden gevoed, we mogen ons wassen, we worden vertroeteld. Doorgaan kameraden, met frisse moed. Dat is de boodschap. Als we ’s ochtends naar buiten stappen om terug te keren naar Puerta del Sol is ons vertrouwen in de revolutie is weer helemaal hersteld.

Groeten,

Oscar

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: