postvirtual

Koop traangas!

In Sol on 6 juni 2011 at 14:52

Mensen,

 

Onderdrukking polariseert. Hoe harder de mensen onder de duim gehouden worden, hoe radicaler ze zijn. Turkije wemelt bijvoorbeeld van de zwaar geïdeologiseerde groeperingen. Je hebt er anarchisten en communisten in alle smaken. Allemaal dromen ze van hun eigen revolutie, en allemaal kunnen ze elkaar niet uitstaan. Aan de ene kant hebben ze iets weg van religieuze sektes en aan de andere kant doen ze denken aan de People’s Front of Judea en de Judean People’s Front uit Monty Python’s Life of Brian.

In Turkije maakt de politie geen grappen. Bij oproer wordt er eerst traangas gebruikt, daarna wordt erop geslagen, en pas daarna, als het nodig is, worden er vragen gesteld. Onze kameraad Mehmet weet ervan. Hij komt uit een nobel geslacht van generaties revolutionairen. Het traangas zit hem in het bloed. Hij vertelt over een oproer vorig jaar in Istanbul, waar een groepje linkse jongeren uit elkaar gejaagd werd in de kleine stegen van de oude stad. Zijn moeder zat op een terrasje thee te drinken toen de zwerm jongeren in een nevel van traangas door het straatje kwam rennen. Mehmet’s moeder, een onverzettelijke communiste, bleef lekker zitten terwijl de giftige gassen tussen de huizen door kropen. Ze snoof de geur ervan op en verzuchtte: “Mmmm… Dat brengt mooie herinneringen terug!”

Het zijn de sterke verhalen die bij een revolutie horen, en zullen ze steeds sterker worden. Ook wijzelf zijn bezig een verhaal te worden.

Mehmet had overigens nog een interessant nieuwtje met betrekking tot de ongeregeldheden een paar dagen geleden in het Turkse dorpje Hopa aan de Georgische grens. Daar was één iemand bij om het leven gekomen die in een traangaswolk een hartaanval had gekregen. Welnu, het schijnt dat de Turken een traangasvariant gebruiken die zo giftig is dat ie in Europa verboden is. Nederland en Duitsland hadden er magazijnen vol van liggen. Maar niet dat ze dat allemaal vernietigd hebben toen het verboden werd. Dat druist in tegen de koopmansgeest. Ze schijnen al hun voorraden aan Turkije te hebben verkocht. Ik heb het van Mehmet, als het waar is moet het makkelijk te bewijzen zijn.

Ja mensen, ik geef jullie een gratis investeringsadvies voor wie iets wil verdienen aan de revolutie: koop traangas!

 

Ik heb wel meer adviezen. Want sommige dingen zijn te voorzien. Jullie moeten weten dat ons utopische dorpje hier omgeven is door alles waar we ons tegen afzetten. Het paleis van de regering, de banken, de filialen van de grote merken, en, altijd, een legertje met mensen die goud opkopen.

Het is niet normaal. Het zijn er minstens een dozijn, ze werken voor verschillende lommerts en ze staan hier met fluoriserende hesjes de mensen uit te nodigen hun sieraden en familiejuwelen te verpanden.

Ik heb een instinctieve afkeer van dit soort handel. Het zijn mensen die vegeteren op de miserie en de geldnood van anderen. En het feit dat het er zoveel zijn, en dat ze zo opdringerig zijn, wil zeggen dat er een flinke markt voor is. Mensen uit het trotse Spanje zullen koste wat kost de façade ophouden, maar ondertussen grijpt de stille de armoede om zich heen.

De goudkopers worden er rijk van. En als je er even over nadenkt hebben ze ook alle reden om goud op te kopen. Wanneer de sociale onrust groeit willen mensen graag een veilige haven vinden voor hun kapitaal. Het feest van de eindeloze investeringsbubbels kan van de ene op de andere dag afgelopen zijn. Vandaar mijn tweede advies, kameraden: koop goud! Koop geen onroerend goed! Tenzij het is om in te wonen raken jullie het na de revolutie allemaal kwijt…

 

Groeten,

Oscar.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: