postvirtual

Democratie op alle niveaus

In Sol on 4 juni 2011 at 11:26

Het Eerste Nationale Congres is bijeen. Afgevaardigden van alle bezette pleinen in Spanje hebben gisteren hun verslag gedaan in de Algemene Vergadering. We zijn nu niet alleen meer Madrid hier op Puerta del Sol, we zijn heel Spanje.

Sinds de dood van Franco is Spanje onderhevig aan zeer sterke centrifugale krachten. Je moet een Catalaan geen Spanjaard noemen, en een Bask al helemaal niet, want dan ben je je leven niet meer zeker. Maar hier en vandaag in Madrid zijn ze allemaal gebroederlijk bij elkaar om hun ervaringen te delen. Zo was ik vanochtend aanwezig bij een assemblee op het Plaza del Carmen hierachter, waar ze allemaal in de schaduw van het lover in een kringetje zaten, elke delegatie achter een bord met de naam van de stad. Sevilla, Valencia, Barcelona, Palma de Mallorca, La Coruña, Donosti en tientallen kleinere steden. Zelfs van de Canarische Eilanden waren er afgevaardigden aanwezig.

Het was eindelijk een tastbaar bewijs van de kracht van onze beweging. Want het is één ding om berichten te ontvangen over kampementen en assembleeën in heel Spanje, maar het is heel wat anders om hier één voor één de verschillende delegaties binnen te zien druppelen… “¡Hola! Venimos de Segovia.”, “Venimos de Sagunto.”, “Toledo.”, “Murcia.” Het gaat maar door. Ze vertellen hoeveel ze zijn, wat voor acties ze uitvoeren, hoe ze georganiseerd zijn. En ik kan jullie zeggen, kameraden, dat zit wel goed.

In sommige steden worden er elke dag concerten georganiseerd, in andere steden worden universiteiten bezet, in veel van de grotere steden worden er al assembleeën in de wijken georganiseerd. Goede ideeën gaan rond. De organisatie en de coördinatie worden steeds sterker. De geest die er uit het Nationale Congres naar voren komt is dat dit het begin is van iets groots, en dat de mensen geen haast hebben. De revolutie hoeft niet per se vandaag volbracht te worden. We hebben geduld. Waar het nu om gaat is het leggen van de fundamenten van een nieuwe, democratische maatschappij. Op die manier, als het ancien régime eenmaal valt, heeft dat geen gevaarlijke revolutionaire chaos tot gevolg. Er zal een complete structuur klaar staan om de oude staat vreedzaam door de nieuwe te vervangen, een structuur die op alle niveaus al beproefd zal zijn.

Vanmiddag ben ik afgedaald in de multiculturele wijk Lavapiès. Het is zo’n buurt waar ik me direct thuisvoel, een beetje Nieuwe-Binnenweg-achtig. Je komt overal negers tegen, en Arabieren, en Chinezen, Indiërs, Zwitsers en latino’s. Het is een wijk vol muziek en kruidige geuren uit alle keukens van de wereld. Op het centrale plein was de wekelijkse assemblee bijeen. Het ging over lokale dingen. Over culturele centra. Over integratie. Er waren werkgroepen opgezet. Er werden beslissingen genomen die vervolgens in de Algemene Volksvergadering op Puerta del Sol gepresenteerd zullen worden. Onze directe democratie is één grote bloedbaan die zich via de slagaders en de aders vertakt naar de haarvaatjes om er elke cel van dit lichaam te voeden. En het hart is Puerta del Sol.

Om een beeld van alle verschillende lagen van onze toekomstige democratie te krijgen was ik vanochtend ook aanwezig bij een assemblee van Internationalisering. We waren vooral Fransen en Grieken. Het is duidelijk dat Spanje de rest van de wereld qua organisatie mijlen ver vooruit is, maar ook hier is een begin gemaakt. De afgevaardigde uit Bayonne zei terecht dat ieder land zijn eigen weg naar democratie moet volgen. In Frankrijk is de participatie namelijk relatief klein vergeleken met de grote stakingen. Het is bij onze noorderburen misschien noodzakelijk om een meer politieke weg te volgen en met directe, praktische eisen ook de arbeiders aan de beweging te binden.

Griekenland is weer een heel ander verhaal. Daar is de vrucht al bijna rijp. Elke dag zijn er 50.000 mensen van alle leeftijden aan het protesteren rond het parlement in Athene, 20.000 in Thessaloniki, en sinds kort wordt er ook dagelijks geprotesteerd in bijna alle kleinere steden. De hoge heren willen zich alle schatten van het volk toeëigenen en ze voor een habbekrats in de uitverkoop doen. Maar dat gaat niet gebeuren, kameraden. Nu niet en nooit niet. De democratie is geboren in Athene. En in Athene zal ze herboren worden, let maar op.

De dingen blijven maar gebeuren. Overal in de stad voel je de sfeer van Puerta del Sol. Terwijl ik hier polshoogte aan het nemen was in de wijk waren mijn broeders Mehmet en Riccardo aanwezig bij een protestmars van de anarchistische vakbond CNT elders in de stad.

Bij het woord anarchisme denkt men meestal aan chaos, willekeur en geweld. Maar in politiek opzicht is anarchisme iets heel anders. Anarchisme is de egalitaire zelforganisatie van mensen zonder leiders of ‘revolutionaire elites’. Puerta del Sol is in die zin dus een voorbeeld van anarchisme in de praktijk. En oh! Nu zou ik jullie willen vertellen over het anarchisme in Catalonië aan het begin van de Spaanse burgeroorlog, over de rol van de CNT-milities in dat conflict, over George Orwell. Maar er gebeurt teveel in het heden om het nu over de geschiedenis te hebben. Als de revolutie eenmaal volbracht is zal ik tijd genoeg hebben om alles in een historische context te zetten.

We krijgen weer bezoek van Gail van CNN Londen. Ongelofelijk wat heeft zij veel te vertellen! Over Afghanistan, Koerdistan, Moskou, Tunesië, Pakistan, Tibet en veel meer… Haar paspoort leest als een reisverhaal. Ze vertelt dat krakers in Nederland volgende week een ‘day of rage’ georganiseerd hebben, en dat ze ernaar toe gaat om verslag te doen.

Gail heeft de wereldgeschiedenis van de afgelopen dertig jaar rechtstreeks meegemaakt. Een tiental grote conflicten. Dagelijks doden en gewonden. En nu dan, eindelijk, hangt er eens een keer nieuws in de lucht dat groots en positief is. “These are damn’ interesting times we’re living in!”

            “You bet, sister. You bet!”

Groeten,

Oscar

P.S. Ik heb gisteravond met de kameraden van Informatica gesproken. Mocht er ontruimd worden liggen er inderdaad plannen klaar voor een tegenoffensief. Meer kan ik er in dit stadium niet over zeggen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: