postvirtual

De Zomer van 2011

In Sol on 3 juni 2011 at 11:24

Alle uitvalswegen rond het plein zijn geblokkeerd door Mickey Mouse. Hij heeft zich op een mirakuleuze manier vermenigvuldigd en strategische posities ingenomen. De mensen kunnen niet ontsnappen. Ze moeten wel met hem op de foto.

Of deze rondorige verschijningen ook officieel door de Walt Disney Corporation worden toegestaan valt te betwijfelen. Ik zou het er ook eigenlijk niet over moeten hebben. Zevenhonderd man oproerpolitie is nog tot daar aan toe, maar als Disney erachter komt dat er illegale muizen rondlopen op Puerta del Sol, dan zitten we pas echt in de shit!

Het is gezellig op het plein. Het leven gaat gewoon door alsof het normaal is dat mensen hun lot in eigen hand nemen. De hele dag is er spektakel, dans, spontane jamsessies. ’s Avonds is er cinema, dan wordt er aan de rand van ons dorp een doek gespannen en zitten mensen films en documentaires te kijken die ze nooit op televisie zouden zien. En dan heb ik het nog niet over de immer bewonderenswaardige infrastructuur die er dag en nacht voor zorgt dat het dorp van voedsel, water, elektriciteit, interne en externe telefoonlijnen en internet voorzien wordt, en dat het afval netjes gescheiden wordt afgevoerd. Of over de werkgroepen die gestaag vorm geven aan een nieuwe politiek. Het blijft een wonder, Puerta del Sol.

Ik kan me voorstellen dat de gevestigde orde hier aanstoot aan neemt. Ze wordt geconfronteerd met haar eigen falen, en wat erger is: ze wordt geconfronteerd met haar eigen overbodigheid. De jongeren die de drijvende kracht zijn achter dit project zijn zonder twijfel de best opgeleide generatie ooit. Ze hebben ontzettend veel in hun mars, en het enige dat ze willen is een mogelijkheid om het te bewijzen. Die mogelijkheid hebben ze nu genomen.

Er bestaan geen leiders en geen volgers in de Vrijstaat Sol. Wie iets wil doen hoeft het aan niemand te vragen. Je doet het gewoon. Zo hebben Mehmet en ik ons vandaag ingezet voor ‘Audiovisual’, ter voorbereiding op de lancering van onze internationale nieuwszender. Ik heb me er nog nooit serieus mee beziggehouden met visuele verslaggeving, maar het was ineens helemaal mijn ding. Mensen uitkiezen om te interviewen, vragen voorbereiden, lokaties uitzoeken, invalshoeken bepalen, close-ups, panorama’s en dan nog een paar mooie shots voor de sfeer. De jongens van Montage maken er vervolgens wel wat moois van.

We hebben vandaag onder meer bezoek gekregen van twee kameraden uit Lyons. Die hebben we dus gelijk geïnterviewd. En het is mooi om dan te horen dat onze beweging overal uitgaat van dezelfde vreedzame principes. Respect. Directe democratie. Assembleeën en werkgroepen. Terughoudendheid met alcohol. Muziek. Het lijkt echt alsof er een collectief mondiaal bewustzijn aan het ontstaan is.

 

1848. 1968. 2011.

De autoriteiten weten niet wat ze ermee aan moeten. Negeren, minimaliseren, criminaliseren. Het helpt allemaal niet. In Lyons heeft de politie de eerste avond van de bijeenkomsten een halfslachtige poging gedaan om het plein schoon te vegen. De dag erna zaten de mensen er weer. En het schijnt dat de agenten ook niet echt gemotiveerd waren om hard op te treden. Als ik onze kameraden uit Lyons mag geloven staan ze niet helemaal onsympathiek tegenover de beweging. Hoe kan dat ook? Welk weldenkend mens kan serieus beweren dat we een stelletje opgeschoten jongeren zijn? Wie kan er rondlopen op de pleinen en zijn oor te luister leggen bij de assembleeën en niet een zekere trots voelen?

De winkeliersverenigingen hebben hier in de pers beweerd dat ze recordverliezen leiden, dat het kampement op Puerta del Sol een smerige puinzooi is, dat de doorstroom van mensen en middelen verhinderd wordt, ja zelfs dat de rechtsstaat in gevaar is! Onze werkgroep ‘Recht’ heeft vandaag geantwoord dat de medische dienst van de gemeente zich lovend heeft uitgelaten over de hygiënische omstandigheden, dat de bewoners er zelf zorg voor dragen dat het verkeer gewoon door kan stromen en dat gebleken is dat veel winkels juist een grotere omzet draaien dan normaal. Uit eigen onderzoek is ook gebleken dat veel van de kleinere winkeliers ons project juist waarderen. Geef ze eens ongelijk. Hun overlevingsstrijd tegen de grote winkelketens is ook de onze. Al bij al zijn er maar heel weinig mensen die echt reden hebben om bang voor ons te zijn. Hoofdzakelijk politici, bankiers en speculanten. En dat ze ook echt bang zijn, dat blijkt.

De berichten die vandaag de ronde doen spreken over 350 man oproerpolitie en 350 man speciale troepen die al in Madrid aanwezig zouden zijn. Er gaan geruchten dat ze maandag of dinsdag overgaan tot ontruiming. Het nieuws wordt hier algemeen met onverschilligheid ontvangen, dezelfde onverschilligheid als waarmee we de gemeenteraadsverkiezingen hebben genegeerd. Als het plein ontruimd wordt komen we terug, of we bezetten een ander plein. We zijn al lang niet meer gebonden aan een bepaalde lokatie. We worden hier bezocht door afgevaardigden van verschillende bezette pleinen in Spanje en Frankrijk, en door nieuwsgierigen uit Duitsland, Amerika, Holland, Australië en andere landen. Ze willen met eigen ogen zien hoe onze democratie in zijn werk gaat, ze willen van ons leren. Morgen wordt er een videoconferentie georganiseerd met de kameraden in Lyons.

Geen enkele ontruiming kan meer ongedaan maken wat er op Puerta del Sol geboren is. Laat ze maar komen, is een beetje de gedachte die heerst. Onze beweging zal alleen maar sterker worden als de hoge heren uit onmacht besluiten om onze Vrijstaat te verpulveren.

 

Kameraden! Zit daar niet te zitten, maar doe mee! Er schijnen in Amsterdam al elke dag op kleine schaal assembleeën bij elkaar te komen. Maak er iets groots van. Verspreid het woord via alle netwerken. Organiseer jullie, niemand kan dat beter dan jullie zelf. Doe dit jaar eens geen vliegvakantie in een ver land, maar ga gewoon met zijn allen kamperen op het Museumplein of in het Vondelpark. Wissel ideeën met elkaar uit, leer elkaar kennen en waarderen. Hou eens op met dat eeuwige gezeur over geld. Geef ruimte aan intelligentie en creativiteit. Wees blij om mens te zijn. En wie weet zullen jullie over jaren en jaren nog steeds met een gelukzalige glimlach terugdenken aan die historische zomer van 2011…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: