postvirtual

Het Vrije Volk van Puerta del Sol

In Sol on 1 juni 2011 at 11:19
Met alles dat hier gebeurd heb ik het gevoel dat ik een hele krant vol zou kunnen schrijven als ik dat zou willen, compleet met alle katernen. Iets als dit dus, neem er een lekker bakje koffie bij!
VOORPAGINA
Kop: “Parlement omcirkeld in Griekenland” 
Lead: In Athene hebben ruim vijftigduizend mensen het parlement omsingeld. Ze protesteren tegen het pakket aan economische maatregelen opgelegd door de Europese Unie. Geïnspireerd door de Spaanse Opstand eisen ze ‘Echte Democratie Nu’. De parlementariërs zitten opgesloten. Een militaire staatsgreep wordt niet uitgesloten.
Kop: “Dode bij rellen in Turkije”
In het dorpje Hopa aan de grens met Georgië is een bezoek van de Turkse premier Erdogan uitgelopen op ongeregeldheden. De premier was op verkiezingstoernee en werd in het traditioneel anarchistische bolwerk geconfronteerd met een betoging van verschillende linkse groeperingen. De politie heeft traangas ingezet. Daarbij viel één dode als gevolg van een hartaanval. Turkse media ontkennen dat het traangas er de oorzaak van was en beschuldigen de betogers ervan een politieagent te hebben verwond. Uit beelden op internet bleek daarentegen dat de man van een bus gevallen was. Later op de dag braken er betogingen uit in Ankara, Istanbul en Izmir.
BINNENLAND
Kop: “Communicatiekanaal met de politie eenzijdig beëindigd”
Lead: Een woordvoerder van de politie in Madrid heeft gisteren bekend gemaakt dat het communicatiekanaal tussen politie en woordvoerders van de Acampada Sol – zoals dat vorige week was ingesteld – vanaf aanstaande dinsdag wordt gesloten. Het nieuws wordt algemeen gezien als voorbode van een mogelijke ontruiming. De burgemeester van Madrid alsmede de lokale middenstanders die al geruime tijd klagen over een dalende omzet drongen daar vandaag wederom bij de Spaanse minister van binnenlandse zaken op aan.
Kop: “‘Sol’ doorstaat test van medische dienst”
Acampada Sol werd deze week bezocht door twee inspecteurs van de Madrileense medische dienst. De inspecteurs waren naar het kamp gestuurd om geruchten over onhygiënische en onveilige omstandigheden te bevestigen. De gemeente hoopte op deze manier een gegrond motief voor ontruiming in handen te krijgen, hetzelfde motief dat officieel aangevoerd werd voor de gewelddadige ontruiming van Plaça de Catalunya in Barcelona.
Die hoop kwam te vervallen. De inspecteurs rapporteerden dat de hygiënische condities over het geheel genomen aan de norm voldeden. “Het kamp wordt iedere ochtend en de hele dag door keurig schoon gehouden door de bewoners.”
Kop: “Algemene Vergadering besluit tot herstructuring”
Lead: Om het hoofd te bieden aan verschillende logistieke problemen heeft de Algemene Vergadering vanavond besloten om Acampada Sol een meer permanente vorm te geven. De huidige structuren zullen heropgebouwd worden met gebruikmaking van duurzame materialen. Gezien de voorbeeldrol die Puerta del Sol vervult voor gelijksoortige initiatieven over heel de wereld heeft het volk besloten dat de bezetting niet alleen moet voortduren, maar dat er getoond moet worden dat ‘Sol’ in staat om zich continu te vernieuwen.
BUITENLAND
Kop: “Frankrijk”
Lead: De Commissie ‘Uitbreiding’ meldt vandaag de ontruiming van Toulouse. Ook de Bastille in Parijs die vanmiddag opnieuw bezet werd door betogers is in de avonduren door de politie schoongeveegd. De betogers hebben gezworen om morgen in grotere getalen terug te komen. De ontruiming van het kampement in het Zuid-Franse Bayonne werd vandaag tot grote vreugde van de manifestanten door de rechter verboden.
Kop: “Italië”
Bij lokale verkiezingen verliest de Italiaanse premier Berlusconi de controle over zijn machtsbasis Milaan. In Napels werd voormalig onderzoeksrechter Luigi de Magistris tot burgemeester gekozen. De Magistris werd enkele jaren geleden uit zijn ambt gezet omdat hij bij zijn corruptieonderzoek gestuit was op ‘eccellente’ verdachten uit alle grote partijen van het Italiaanse politieke spectrum. De woedende premier waarschuwde vandaag dat het de kiezers zal ‘bezuren’.
De Commissie Uitbreiding maakt tevens melding van manifestaties in verschillende Italiaanse steden geïnspireerd door ‘Echte Democratie Nu’. In Rome, Turijn, Milaan, Bologna en Florence gingen mensen de straat op. Berichten over bezettingen konden niet worden bevestigd. De regering zou provocateurs inzetten om ongeregeldheden te veroorzaken.
Kop: “Overig nieuws.”
De 15 mei beweging is aangekomen in Australië. De Commissie Uitbreiding maakt melding van demonstraties voor het Franse consulaat in Sydney. Uit Amerika komt het bericht dat betogers hun kamp opgeslagen hebben voor het capitool van de staat Wisconsin.
CULTUUR
Kop: “Cultuur & Educatie buigt zich over de toekomst van het onderwijs.”
Er is unanieme overeenstemming bereikt in de werkgroep C&E over het onderwijs. Dit zal openbaar zijn, ongebonden aan enige religie, en toegankelijk voor iedereen. Subsidies aan private en katholieke scholen worden stopgezet. Het crucifix dient uit alle publieke klaslokalen te verdwijnen.
RECHT
Kop: “Privatisatie onder de loep”
In de Werkgroep Recht zijn stemmen opgegaan om een gerechterlijk onderzoek te beginnen naar de privatisaties van publieke nutsbedrijven, zoals die vanaf de jaren negentig onder druk van de EU en het IMF zijn doorgevoerd. Volgens een woordvoerder was de verkoop niet alleen in strijd met de grondwet die zegt dat publieke en private ondernemingen in laatste instantie ondergeschikt dienen te zijn aan het algemeen belang, maar komt de verkoop ervan neer op wederrechtelijke toeëigening. “Publieke bedrijven zijn niet van ‘de staat’, maar van het volk,” aldus een woordvoerder. “En wat van het volk is kan je niet verkopen zonder het eerst aan het volk te vragen. Dat is niet gebeurd, en evenmin hebben de mensen hun rechtmatige aandeel van het verkoopbedrag ontvangen. In de praktijk komt dat neer op roof.”
ECONOMIE
Kop: “Voorstel tot hypotheekstaking zorgt voor verdeeldheid”
In de Werkgroep Economie lijkt onenigheid te ontstaan over de manieren waarop de doelen van de beweging verwezenlijkt moeten worden. Het voorstel van de radicale vleugel om op te roepen tot een algemene hypotheekstaking heeft twijfel gezaaid bij de meer gematigde deelnemers aan de groep. ‘Op zich is het een goed idee. Het is waarschijnlijkste de snelste manier om de macht van de banken te breken, maar het vereist nauwkeurige coördinatie. Een oproep tot algehele hypotheekstaking is op dit moment nog te voorbarig,’ aldus een vertegenwoordiger.
SPORT
Kop: “Rayo Vallecano gehuldigd op ‘Sol'”
“Tot grote vreugde van een klein groepje supporters dat zich gebroederlijk met de bewoners van Acampada Sol vermengd had werden vandaag de spelers van het Madrileense voetbalelftal Rayo Vallecano gehuldigd. Waarom ze precies gehuldigd werden was bij het ter perse gaan van deze editie nog niet bekend.”
ADVERTENTIES
“Band lek? Kom naar de fietsenmaker op Puerta del Sol!”
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: