postvirtual

La Bastille

In Sol on 29 mei 2011 at 09:01

Gisteren was een grote dag. Een week lang zijn ze bij ‘Uitbreiding’ bezig geweest met de organisatie ervan. Het was de dag dat ‘Sol’ zich zou verspreiden over alle wijken van Madrid en de dorpen eromheen. Of niet. De toekomst van deze beweging stond op het spel.

We hebben heel hoog ingezet, we hebben gegokt, en we hebben gewonnen. De uitbreiding is een immens succes geworden. In honderden wijken en dorpen zijn er volksassembleeën georganiseerd, waar telkens honderden tot soms duizenden mensen bij elkaar waren. En het mooiste is, dat waren niet alleen de jongeren. Dat waren hoofdzakelijk ouderen en gezinnen met kinderen. De mensen uit de wijk dus.

Het model van directe partecipatieve democratie is aangeslagen. Mensen kunnen eindelijk hun stem kwijt, hij verdwijnt niet meer één keer in de vier jaar als kruisje op de bodem van een stembus, nee: hij wordt gehoord.

De assembleeën werken als volgt. Er worden een moderator en een secretaris gekozen. Dit zijn rotatieve functies, zodat niemand de kans krijgt om op de voorgrond te treden. De moderator zorgt ervoor dat iedereen die dat wil zijn spreektijd krijgt, in de volgorde waarin men daarom vraagt en binnen het onderwerp dat op dat moment behandeld wordt. De secretaris is verantwoordelijk voor de notulen die aan het einde van iedere assemblee gepubliceerd worden. Verder stuurt iedere werkgroep een woordvoerder naar de assemblee, om verslag te doen van waar de werkgroep mee bezig is. Ook de woordvoerders dienen nooit dezelfde te zijn.

Er wordt gestemd door middel van het zwaaien van beide handen. Wie ergens tegen is kruist zijn armen boven zijn hoofd. Bij stemmingen die door een ruime meerderheid aangenomen worden wordt altijd gevraagd of iemand pertinent tegen is. Wanneer dat het geval is dan krijgt die iemand het woord om zijn standpunt toe te lichten. Het is geen dictatuur van de meerderheid. Er wordt gezocht naar overeenstemming. Als een significante minderheid bezwaren blijft houden probeert men tot een compromis te komen dat voor iedereen aanvaardbaar is.

Het succes van de assembleeën is zo groot gebleken dat ze allemaal besloten hebben om met regelmaat bij elkaar te blijven komen. De beslissingen die genomen worden, worden vervolgens door de roterende woordvoerders van de wijken presenteerd in de Algemene Volksvergadering op Puerta del Sol.

 

Op het moment van schrijven, zondag 29 mei 2011 om kwart over twee in de middag, is de eerste Algemene Volksvergadering op Puerta del Sol bijeen. Het plein is niet groot genoeg om alle deelnemers te kunnen omvatten. Er heerst een sfeer zoals ik die nog nooit heb meegemaakt, zoals ik die zelfs nog nooit voor mogelijk heb gehouden. We zijn bezig met iets heel groots. We zijn hier werkelijk bezig geschiedenis te schrijven. ‘Democratie’ is niet langer een loze term waar een klein groepje politici graag mee schermt. Het is werkelijkheid geworden.

Soms heb ik moeite om het te bevatten. Ik word er emotioneel van. Ik denk aan de Agora van Athene. Ik denk aan de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Ik denk aan de beelden van de massademonstraties in Oost-Duitsland in november 1989.

 

Wir sind das Volk!

 

Ik slaap weinig, maar ik heb energie te over. Ik wilde dat ik overal tegelijkertijd bij kon zijn, op alle pleinen, bij alle werkgroepen. Ik wilde dat ik alle informatie kon absorberen die over onze beweging de ronde doet. Maar ik ben maar ik. Eén enkel neuron in een enorm brein dat zich bewust aan het worden is van zijn eigen collectieve intelligentie. Ik moet doen wat ik kan. Ik moet dit vastleggen.

Soms slaat het gevoel van euforie ook om in een vorm van radeloosheid als de spontane organisatie ineens niet helemaal werkt. Dan zit ik hier bij ‘Communicatie’ bijvoorbeeld te tikken en dan komen er allemaal berichten binnen die gepubliceerd moeten worden. Maar het net ligt weer plat en de jongens van ‘Web’ zijn weer eens niet te vinden. Het is op zo’n moment heel frustrerend om niet in contact te staan met wat er gebeurd in de steden en in de dorpen, en in alle landen die het licht van Puerta del Sol in de verte hebben zien schijnen. En toch, als ik dan om laat roepen dat we met spoed behoefte hebben aan informatici en computers, dan staan ze ook gelijk op de stoep om ons contact met de wereld te herstellen.

 

Vanochtend was ik een manifest van onze kameraden in Parijs aan het vertalen in het Engels, zie onder. De toon is ronduit revolutionair, en dan kan ik toch een gevoel van trots niet onderdrukken dat ze zich in de hoofdstad van Revolutie – op Place de la Bastille! – laten inspireren door wat er hier op Puerta del Sol aan het gebeuren is!

 

Kameraden, neem de pleinen en neem de straten! Ze zijn van jullie! Als jullie eenmaal de smaak van echte democratie hebben geproefd, dan wil je nooit meer wat anders!

 

Hasta la victoria,

Siempre.

Oscar

 

***

 

Real Democracy Now!!!!

 

After the current financial crisis began in 2008 our democratically elected representatives have decided to make us, the citizens, pay the price for it, instead of those who are responsible: the banks. The European democracies have been hijacked by the international financial markets. Citizens are being strangled by the austerity plans that are being imposed all over Europe. Unemployment has skyrocketed and has plunged millions of people into precarious conditions and even misery. This crisis affects everybody. While the value of the French stock exchange has doubled, unemployment has reached 25% among young people. In Spain the unemployment rate for people under 35 has even gone up to 40 percent.

 

Faced with this situation, the people of Spain have risen up. As from the 15th of May tens of thousands of people are occupying public spaces day and night. The Real Democracy Now! movement is rooted in two fundamental demands: democratic regeneration and the defense of social rather than economic policies. It has sprung up as a truly spontaneous civil movement, completely independent and self administered.

 

As a result of recent demonstrations of solidarity organised by the Spanish community in France, we, French citizens, have come to identify ourselves with the aspirations of the Spanish people. We call on all people to become an active part of this dynamic movement for change. The Arab uprisings have crossed the Mediterranean Sea. The Spanish awakening sends a message to all people of Europe to seize this opportunity.

 

Faced with a political oligarchy which has monopolised democratic institutions, we demand the formation of Constituent Assemblies to remind our representatives that sovereignty should be exercised by the people.

 

Faced with a fistful of the ultra rich parasiting on society we demand a redistribution of wealth.

 

We call on everybody to organize peaceful occupations of public squares. By taking possession of our public space we will proceed to decide together our goals (civil, political, cultural and artistic), and the means with which to achieve them.

 

Exploitation will only be confined by our resistance!

 

 

Voted by the General Assembly in Paris,

Place de la Bastille, Sunday 22 May 2011

 

 

General Assembly every night at 7 PM in Place de la Bastille

 

Popular gathering out of solidarity with the Spanish uprising on

Sunday 29 May at 2 P.M.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: