postvirtual

Catalonië is niet alleen

In Sol on 28 mei 2011 at 09:00

Puerta del Sol is het hart van Madrid. In de monumentale gebouwen rond het plein hebben de grote economische kolossen en de fastfood ketens hun filialen gevestigd. McDonald’s, Burger King, KFC, het Spaanse equivalent van de Bijenkorf en de banken. In ruim tien dagen van bezetting van het plein is er nog steeds geen graffiti op verschenen. Ze zijn gewoon open, en niemand die er naar binnen wil wordt lastig gevallen door de betogers.

Na de gebeurtenissen van vanochtend in Barcelona is het duidelijk wie er aan de kant van de beschaving staat. En dat zijn niet de politieagenten die met geweld de vreedzame betogers van het Plaça de Catalunya geveegd hebben en hun kamp hebben vernield. Negenennegentig gewonden. Het plein is inmiddels weer stevig in handen van de demonstranten. De 15 Mei Beweging heeft vandaag een grote morele overwinning geboekt.

Vanavond om zeven uur was er hier op Puerta del Sol een massale bijeenkomst uit solidariteit met de kameraden in Barcelona. De mensen hadden bloemen meegenomen. Boven de hoofden was het een zee van kleuren. “Dit zijn onze wapens! Dit zijn onze wapens!” wordt er gescandeerd, en de mensen staan er vrolijk bij te springen. Ze voelen zich sterk. Ze worden steeds sterker.

Op tweehonderd meter van Puerta del Sol bevindt zich het parlement. De weg ernaartoe was tijdens de manifestatie geblokkeerd. Er is vanavond voor het eerst oproerpolitie in de straten van Madrid verschenen. Maar dreigend is het vooralsnog niet. Een stuk of dertig agenten met schilden, helmen en knuppels. In de straten eromheen heb ik een twintigtal politiebusjes met versterking geteld.

Ik vind het mooi om dan vooraan te gaan staan en één voor één de gezichten achter de helmen te observeren. Ik wil de overeenkomsten zien tussen die jongens in uniform en de kameraden hier op het plein, ik wil zien of ze hun gezicht in de plooi kunnen houden als de demonstranten ze van een beschaafde afstand staan toe te schreeuwen: “Jullie hebben net / zo goed een hypotheek!” Om maar te zeggen, jullie zijn slaven van de banken net als wij. En: “Policía! / Verenig je met ons!”

Ze vallen niet uit hun rol. Maar ze zijn ontspannen. Afgezien van hun attributen stralen ze geen agressiviteit uit. In tegenstelling tot Barcelona heeft de politie zich hier tot nu toe keurig gedragen. Het is ook typerend, als de betogers uiteindelijk terugkeren naar het plein blijven de kameraden van ‘Respect’ (die bij ons verantwoordelijk zijn voor de veiligheid) nog even praten met de commandant. Zijn strakke gezicht ondooit. Het gaat er ineens heel gemoedelijk aan toe.

De morele overwinning van vandaag en de ijzersterke solidariteit tussen alle bezette pleinen van Spanje hebben de beweging een nieuwe impuls gegeven. Om daar direct op voort te borduren werden er vanavond opnieuw manifesten uitgedeeld. De beweging richt zich aan iedereen, oud en jong, arbeiders, ondernemers en werklozen. Ze presenteert zich als heterogeen, links en rechts, gelovig en niet. Wat de beweging verenigt is het gevoel dat men zich niet door deze politiek-economische klasse vertegenwoordigd voelt. Vandaag is de beweging ook met een tienpunten plan gekomen, en met de eerste concrete eisen. Ze willen onmiddellijke ontbinding van het parlement, en ze willen dat er een ‘Constituyente‘ bijeenkomt om de weg vrij te maken naar een ‘echte, rechtvaardige en partecipatieve democratie.’

Gisteren heb ik bij de werkgroep Recht de Spaanse grondwet doorgelezen. Dat was heel frappant. Veel van de dingen die de betogers eisen staan er letterlijk in. Serieuze scheiding van de drie machten, serieuze scheiding van kerk en staat. Sociale gelijkheid, werkgelegenheid, recht op een waardige woning, private ondernemingen ondergeschikt aan het algemeen belang.

Wat de betogers in Madrid en in heel Spanje in wezen eisen is dat de Spaanse grondwet in de praktijk wordt gebracht.

Vanuit het perscentrum van de revolutie, gegroet!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: